-->

4 Haziran 2009

Yaklaşık bir hafta süren aradan sonra, NBA heyecanı bu gece final serisi ile başlıyor. Finalin batı yakasında herkesin tahmin ettiği gibi geçen seneki finalist Los Angeles Lakers var. Doğu da ise kimilerine göre bir sürprize imza atan bana göre ise NBA'in takım oyununu en iyi oynayan ekibi Orlando Magic var. İki takımın da yıldızlarının çokluğunu final serisinin uzun sürecegine dair bir işaret olarak görüyorum ve bir basketbolsever olarak bu finalin 7 maç sürmesi ve kazananın Orlando olması tek temennim.
Yıldızlardan bahsetmişken Jordan'dan sonra NBA'in en iyi oyuncusu olduğunu düşündüğüm Kobe Bryant, Lakers'la yaşadığı şampiyonluklar ve kaybettiği finaller baz alınırsa sahada, en az baskı hissedecek oyuncu olacak. Lakers'lı oyuncuların geçen sene yaşadıgı final tecrübesi ve koç Phil Jackson'ın sahadaki herkesten fazla, şampiyonluk ve finallere alışık olması Lakers'ın en büyük şansı. Doğuda ise tam aksine, Orlando'nun ilk beşinde daha önce final tecrübesi yaşamış oyuncu bulunmuyor. Buna koç Stan Van Gundy'yide dahil edebiliriz. Tecrübenin önemli olduğunun aksini iddaa edemeyiz ama maçların sahada kazanıldıgı da bir gerçektir. İlk 2 maçın Lakers'ın sahasında oynanması, bence Orlando için büyük bir avantaj olacak ve bu maçlardan birini kesin kazanacaklarını düşünüyorum. Orlando için önemli olan Cleveland serisinde yaptıkları gibi kendi sahalarında yine kaybetmemeleri olucak. Sezon boyunca Cleveland'la oynadıkları üç maçın ikisini Orlando'nun kazanmış olmasına rağmen, Cleveland serisinde Cleveland'ı kesin favori gösterenlerin tahminleri oldukça yanlış çıktı. Cleveland'ı sezon boyunca iki kere yenebilen üç takımdan birisiydi Orlando. Lakers ve Boston da Cleveland'ı ikişer kere yenen diğer iki takımdı. Onlardan sonra ligin en çok galibiyet alan üç takımı. Aynı senaryoyu Orlando'nun Lakers'a da yapabileceğini düşünüyorum. Ligde oynanan 2 maçı da Orlando'nun kazanmış olması bu ihtimali hiç de gözardı etmememiz gerektiğini gösteriyor bize. Ama kabul edilmesi gereken diğer bir gerçek ise favorinin Lakers olduğudur. İki takımın birbirlerine karşı avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırdıgımızda neredeyse eşit gibi duruyor. İkisinin de birer süper yıldızı, birer Avrupalı yıldızı var. Kalanların yeteneklerinin birbine denk olduğu bir seri olacak. Böyle bir ortamda seriyi etkileyen diğer bir faktörün bench katkısı olacağına inanıyorum. Orlando'ya göre Lakers'ın benchi daha iyi oyunculardan kurulmuş durumda. Bu da Lakers'ı belki bir adım öne itebilir.

Gelelim Türkiye açısından finalin en önemli olan unsuru Hidayet Türkoğlu'na. Mehmet Okur'dan sonra dünya basketbolunun zirvesi olan NBA finalinde oynayacak olan 2. Türk olması Türkiye için gurur kaynağı. Finalde ikisinin de rakibinin Lakers olması da ayrıca hoş bir tesadüf. Mehmet Okur'un takımının finale gelme süreci ile Hido'nunkini karşılaştırmak bence Hidayet'e haksızlık olur. Mehmet'in başarısını küçümsemek amacında değilim ama Hidayet'in takımının finale çıkmasında verdiği katkıyla Mehmet'in verdiği katkıyı da karşılaştırmak Hidayet'in başarısını gölgeler.Çok güzel hareketlerle ve heyecanlı maçlarla dolu bir seri olacağına hiç şüphem yok. İyi oynayan kazansın demek istiyorum ama benim gönlüm Orlando'yla. Başarılar Orlando, başarılar Hidayet...

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Sabahladigimiza deysin yeter!!

deux dedi ki...

iyi olan kazansın kobe waiter becermekten calişamior diye duydum ne kadar doğudur onu bilemem

Unknown dedi ki...

valla waiter ise yaramis gibi gorunuyo bence :)

 
Meşale Kokusu