-->

14 Ağustos 2009



İzmir TSYD Kupası maçlarını izlemek için bugün yaklaşık 5 saatimi İzmir Atatürk Stadı'nda geçirdim. 5 saatlik bir futbol şöleni yaşadım demek isterdim, ancak beklentilerimin altında bir akşam oldu. Şampiyonlar Ligi finalini bile oynatsanız zevk vermeyecek o beton yığınında, daha henüz hazır olmayan dört takım izlemek çok da keyifli değildi maalesef.

 
Akşamın ilk maçı, Altay ve Bucaspor arasındaydı. Yılın ilk derbisinde taraftar sayısı beklediğimin çok altındaydı. İki takımın toplam taraftarı 1500 kadardı. Altay tarafı biraz daha kalabalıktı, ancak çekirdekçi tayfası da bir o kadar fazlaydı. İki takım da maça 4-1-3-2 dizilişiyle başladı. Oyuna hızlı başlayan taraf Bucaspor oldu ve 5. dakikada golü buldu. Mehmet Batdal, orta sahada topla buluşup, ceza sahasına doğru yerden derinlemesine bir pas attı. Berkay'ın kontrol ettiği topa, gerilerden gelen Ramazan şık bir vuruş yaptı ve kalecinin sağından köşeyi buldu. Bu dakikadan sonra Altay oyunu rakip sahaya yıkmaya başladı, ancak golü bulup geriye yaslanan Bucaspor savunmasını bir türlü aşamadılar. Topu sürekli kanatlara taşımak zorunda kaldıklarından, oyun uzun süre taç çizgisi civarlarında tıkandı. Bu süre içerisinde daha çok kontra ataklarla tehlike yaratmaya çalışan Bucaspor, 35. dakikada Yılmaz'ın serbest vuruştan yaptığı ortada yüzde yüzlük bir gol kaçırdı. Bu pozisyonun hemen ardından Bucaspor üst üste defans ve pas hataları yapmaya başladı. Bu hataların çoğu da kalelerine net pozisyonlar olarak döndü, ancak Altay forvetleri pozisyonları değerlendirmeyi başaramadı. 44. dakikada Şehmus ceza sahası içinde yer kaldı. Şehmus'un kendini yere attığını belirten hakem Özgür Sepin, oyuncuya ikinci sarı karttan kırmızı kart gösterdi.

 
İkinci yarıya Bucaspor dizilişini koruyarak, 10 kişi kalan Altay ise 4-3-1-1 şeklinde çıktı. Şehmus'un atılmasıyla tek forvet kalan Cenk'in arkasında Musa Sinan serbest adam olarak oynamaya başladı. Nitekim 47. dakikada da taçtan gelen topa müdahele etmekte geç kalan Bucaspor defansının arkasına kaçarak skoru eşitledi. Erken gelen beraberlik golünün ve Altay'ın eksik kalmasının etkisiyle ilk yarıdaki roller değişti. Bu sefer baskı kurmaya çalışan taraf Bucaspor olurken, Altay kontra ataklarla pozisyona girmeye çalıştı. İki takımın da ikinci yarıda futbol adına sahaya pek bir şey koyduğunu söyleyemem. Altay sağ kanattan verimli olurken Bucaspor da çoğunlukla uzaktan şutlar denedi. Sıkıcı bir 45 dakika sonunda, penaltı atışlarına gidildi ve Altay 5-4 üstünlük sağlayarak finale kaldı.

 
Genel olarak maçtan notlar vermek gerekirse;
 
Maçın hemen başında trajikomik bir olay yaşandı. 23. dakikaya kadar top toplayıcı çocuklar olmadığından, futbolcular sahanın dışına çıkan topları, kendileri gidip aldılar. Artık çocuklar geç mi kaldı, yoksa organizasyon yapılırken hiç akla gelmedi de maç başladıktan sonra mı ayarlandı bilinmez.

Orta sahayı Bucaspor, Yılmaz'a, Altay ise Serkan Dökme'ye emanet etmiş. Bugün ikisi de yetersiz kaldı. İnsiyatif kullanmaktan çekindiler ve ortadan delici hamleler yapamadılar. Maçın kanatlara sıkışmasının en önemli sebebi bu iki oyuncunun yetersiz performanslarıydı.

Bucaspor'lu Mehmet Batdal'ı ilk kez izledim ve çok beğendim. Mükemmel bir fiziği ve uzun boyuna rağmen hiç de azınsanmayacak teknik becerisi var. Kendisine gönderilen topları ayağında saklamayı başararak takım arkadaşlarına pozisyonlar hazırlıyor. Zaten Bucaspor'un golü de onun bu becerisi sayesinde ortaya çıktı. Yalnız ikinci yarıda bariz bir şekilde oyundan düştü. İlk yarıdaki istekli yapısı kayboldu. Alabileceği bazı hava toplarına bu sebeple çıkmadı ve genelde sabit oynadı.

Bucaspor'un defansı oldukça ağır. Araya top atabilen, hızlı forvetleri olan takımlara karşı sıkıntı yaşayacaklardır.

Bütün bir ikinci yarıyı 10 kişi oynayan ve genel olarak hazırlık maçlarında şimdiye kadar oynadığı futboldan uzak bir görüntü sergileyen Altay'a karşı Bucaspor'un üstünlüğünü koruyamaması düşündürücü.

İzlediğim iki takımın da şampiyonluk yarışı için hazır olduğunu söyleyemem. Altay, yabancılarının katılımıyla toparlar, ancak Buca'ya takviye mecbur gibi görünüyor.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu