-->

13 Ağustos 2009


41. TSYD Kupası, Karşıyaka, Altay, Bucaspor ve Çanakkale Dardanelspor'un katılımıyla yarın başlıyor. Maçlar, maalesef Atatürk Stadı'nda oynanacak. Güvenlik gerekçesiyle alınan, ama güvenliği sağlamak adına hiçbir faydası olmayan bir karar. Seyir zevkinin ve izleyici sayısının düşecek olması da cabası. Gelelim maçlar öncesi analizlere.

Dört takım arasında en hazır olanı Altay olarak göze çarpıyor. Kadroyu büyük ölçüde koruyup, transferleri erken yaptılar. Geçen yılın play-off yarı finalisti, yeni sezon öncesinde iki hazırlık kupasına katılıp, altı maç yaptı. Bu maçların hiçbirinde yenilgi yüzü görmeyen Altay, iki kupayı da kaldırmasını bildi. TSYD ile birlikte seriyi üçlemek istiyorlar.

Geçen sezon Süper Lig'in kapısından dönen Karşıyaka ise sezon öncesini alışılmış şekilde geçirdi. Gidenler, kalanlar, borçlar derken kadronun tamamlanması oldukça uzun sürdü. Bu yüzden hazırlık maçlarında, normal sezonda kullanacakları sistem ve kadroyu görebilme fırsatımız olmadı. TSYD kupasında, bu sezon ilk kez vitrine çıkacaklar diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl, gençlerle yola çıkan Kaf Kaf, bu sezon tecrübeli isimlere de ağırlık verdi. Cihan Yılmaz ve Rıdvan'ı Süper Lig'e yollayıp, bu oyunculardan elde edilen maddi kaynakla, en sıkıntılı bölgeleri olan forveti sıfırdan kurdular. Okan Öztürk ve Emrah Bozkurt gerçekten dikkat çekici transferler oldu. Önemli kayıplar yaşadıkları orta sahada, yeni gelenler verimli oynarsa, en az geçen sezonki kadar başarılı olacaklarını söylemek makul bir öngörü sanırım. Sezona, en son 1996'da kazandıkları TSYD Kupası ile başlarlarsa da güzel moral olacaktır.

Ligin yeni ekibi Bucaspor'un akibetini kestirmek şimdilik biraz zor. Transfer sezonuna onlarca futbolcuya teklif götürerek girdiler, ancak Yunus Altun ve Erman Güraçar dışında flaş bir transfer yapamadılar. Yetenekli ve genç forvetleri, Mehmet Batdal'ın gidip gitmeyeceği hala belirsiz. Eğer giderse, forvet hattında sadece Yunus ve Türker'le büyük sıkıntı çekerler. Öte yandan hazırlık maçlarında, zayıf rakiplere karşı alınan mağlubiyetler ve oynanan kötü oyun da Bucaspor hakkında karamsar bir tablo çiziyor. Geçen sezon Bank Asya'ya rakiplerini eze eze yükselmeleri, biraz rehavet yaratmış sanırım. Bu açıdan TSYD Kupası, işin ciddiyetini hatırlamaları için faydalı olacaktır.

Bank Asya 1. Lig'e yeni yükselen bir diğer ekip, Çanakkale Dardanelspor ise bu sezon, çoğunlukla kendi yetiştirdiği, yetenekli ama tecrübesiz bir kadroyla mücadele edecek. Yabancılarını dün kadroya katabildiler. Orta sıralarda yer bulmaya çalışacak bir ekip görüntüsü veriyorlar. TSYD kupasına da, kupadan çekilen Göztepe'nin yerine misafir olarak, taraftar desteğinden yoksun katılacaklar. Şu an için, diğer takımlara göre daha bir kapalı kutu olan, Dardanelspor hakkındaki yorumlarımı maçlardan sonrasına bırakıyorum.

Genel olarak baktığımızda, TSYD Kupası, lig için önemli bir prova olsa da sonuçta bir hazırlık turnuvası. Bu turnuvada geçen yıl, 2. lig takımı Bucaspor kupaya uzanırken, Bank Asya şampiyonu olan Manisaspor'un ise vasat bir futbol sergilediğini hatırlamakta fayda var. Bu sebeple bir favori göstermenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Tüm takımlara başarılar...

0 yorum:

 
Meşale Kokusu