-->

16 Ekim 2009

Beklenen oldu ve Murat Aksu, Beşiktaş başkanlığı için adaylığını açıkladı. İlk tepkiler genel olarak, eh işte şeklinde. Yıldırım Demirören'den kurtulma ihtimali yüzleri güldürüyor. Ancak, Murat Aksu ismi bazı soru işaretlerini de doğurmuyor değil.

Babasının bile yeter ki şirketlerden uzak dursun mantığıyla, Beşiktaş'a harcadığı paralara göz yumduğu Demirören'in döneminde Beşiktaş camiası, en kötüsünü gördü. Tam manasıyla dibe vurdular. Olay artık öyle bir hale geldi ki, sokaktan bir adam çevirip Demirören'in karşısına başkan adayı yapsalar seçilme ihtimali var. Bu sebeple Murat Aksu, seçime hemen hemen herkesin desteğini alarak girecek. Böylesi bir desteğin de kendisine önemli bir kredi sağlayacağı şüphesiz. Zaten görevi, özellikle son dönemde bütün kararları eleştirilen bir yönetimden devralacağı için, icraatlarına ilk etapta hep olumlu gözle bakılacaktır. Belirli bir süre, karşısına sert bir muhalefet çıkmayacaktır.

Peki şartlar bu şekilde gelişmeseydi ve camia kim olursa olsun düşüncesinde olmasaydı Murat Aksu'nun seçilme şansı ne olurdu? Aksu, kariyeriyle oldukça dikkat çeken bir isim. İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuş, ancak lisans eğitimini hukuk alanında almış. Amerika'da da işletme üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İşletme Yönetim ve Organizasyonu konusunda doktora yapmış. 2001 yılından beri Aksu-Savaş-Çalışkan isimli avukatlık firmasının ortağı olan Murat Aksu'nun geçmişte çalıştığı şirketler arasında Demirören Enerji A.Ş. dikkat çekiyor. Ayrıca boks, kayak ve futbol federasyonlarında da çeşitli kademelerde görevler almış.

Buraya kadar herşeyin toz pembe olduğunu söyleyebiliriz. Ne var ki Aksu ailesinin siyasi kimliği, yazının başında da değindiğim gibi büyük bir soru işareti. Murat Aksu'nun babası Abdülkadir Aksu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin mevcut genel başkan yardımcısı. Daha önce de İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Beşiktaş tribünlerinin genel siyasi görüşünü göz önüne aldığımızda AKP'li bir başkana çok da sıcak bakmayacakları tahmin edilebilir bir şey. Zira Murat Aksu'nun ikinci başkan olduğu dönemde aracılık ettiği Cola Turka sponsorluğuna az buz tepki gelmemişti. Aksu başkan olduğu takdirde şüphesiz ki hükümetten belli konularda destek alacaktır. Ancak, destek almakla yandaş olmak arasındaki ince çizgiyi aşarsa bazı sıkıntılarla karşılaşacaktır. Kaldı ki Aksu hakkındaki mevcut iddialar, daha şimdiden, önemli bir kesimin bu adaylığa karşı çıkmasına neden oldu. Başkan seçildiği takdirde de bu kesimin onu hiçbir zaman hazmedemeyeciğini, başarı veya başarısızlık durumlardan bağımsız bir şekilde, ne olursa olsun karşısında olacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında Murat Aksu'nun başkanlık sürecinin benzer sebeplerle olmasa da Yıldırım Demirören'inki kadar sancılı geçmesi muhtemel.

Sonuç olarak, seçim günü geldiğinde, sadece Yıldırım Demirören ve Murat Aksu aday olurlarsa, Aksu'nun kazanma ihtimali çok yüksek. Ancak bunu sağlayan en önemli unsurun da zamanlama olduğu ortada. Eğer, Aksu Beşiktaş'ın bu kadar zor bir zamanında ortaya çıkmasaydı, arkasında böyle bir destek göremezdi. Seçilirse, nasıl olsa bundan kötüsü olamaz mantığıyla seçilecek. Fakat bu şartlar altında seçilen bir başkanı Beşiktaş camiasının ne kadar sahipleneceği belirsiz. Bence seçim gününe kadar daha geniş bir kitle tarafından kabul görecek bir ismin ortaya çıkması ve Murat Aksu'nun da onun listesine dahil olması, hem kendisi hem de Beşiktaş için daha hayırlı olacaktır.

5 yorum:

fattihs dedi ki...

yazının genelini olumlu bulmamla birlikte şu "destek almakla yandaş olmak arasındaki ince çizgi" mevzuunu anlayamadım.bir kulüp hükümete nasıl yandaş olabilir ki.ak parti li milletvekilleriden oluşan bir takımla maç yapıp kaba tabirle onlara "yatmak"tan başka.

Kemal Mardin dedi ki...

Aklıma ilk gelen örnek, federasyon seçimlerinde hükümetin işaret ettiği adaya oy vermek.

fattihs dedi ki...

ne maalesefdir ki bu yönetim bizi paranoyak seviyesinde önyargılı yapmıştır.söylediğine kesinlikle olmaz demiyorum ama en nihayet y.d'ye bir alternatif çıkmışken varsayımlarla şimdiden yıldırma kampanyası yapılmamasından yanayım.

Kemal Mardin dedi ki...

Öyle bir niyetim yok zaten. Benimki safi durum tespiti. Herhangi birini herhangi bir düşünceye yönlendirme gibi bir kaygım bulunmuyor.

Uğur YILDIRIM dedi ki...

Bana da pek doğru bi analiz gibi gelmedi bu. Söylenenlerin tersine hükümetten destek almanın faydası bile var. Yıllardır istenilen stad izni çok kolay alınacaktır. Ayrıca Murat aksu, Y.D gibi Beşiktaş'a para ezmeye gelmiyor. Çünkü bilgili bir adam. Sizin yaptığınız gibi en kötü ihtimali düşünecek olursak, başarı olmasa bile, bu bilgisiyle bize en azından kaybettiğimiz saygınlığı kazandıracaktır. Hayırlı ollur inşallah.

 
Meşale Kokusu