-->

9 Ocak 2010



Afrika Uluslar Kupası daha başlamadan olan oldu. Togo Milli Takımı'nın içinde bulunduğu otobüs silahlı saldırıya uğradı. Saldırı'nın yapıldığı yer Cabinda. Haritanın sol üst tarafında kalan ufak bölge. 350000 civarı nüfusu var. Angola'nın diğer topraklarına kara bağlantısı yok. Kongo ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti topraklarının arasında kalıyor. Angola hakimiyetini kabul etmiyor ve bağımsızlık talep ediyorlar. Bölgede, yılda kişi başı 70000$ civarında petrol üretimi yapılsa da fakirlikten kırılıyorlar. Zira petrolün gelirini uluslararası şirketler, vergisini de 1975'de bölgeyi işgal eden Angola alıyor. Afrika'dan bildik, tanıdık manzaralar...

2006'da direnişçilerle Angola arasında bir anlaşma sağlansa da bazı gruplar, bu anlaşmayı tanımıyor ve eylemlerine devam ediyorlar. Hatta bu saldırıyı üstlenen örgüt de, Afrika Futbol Konfederasyonunu bir çok kez, buranın halen savaş halinde bir bölge olduğu konusunda uyardıklarını açıkladı. Üstüne üstlük devamının da geleceğini belirtmişler.

Şimdi, hem haritaya baktığımızda, hem de olayın arka planını incelediğimizde, ortaya bir acayiplik çıkıyor. Cabinda'da maç oynatmanın akıllı işi olmadığı apaçık ortada. Coğrafi olarak da, siyasi olarak da saçmalık. Şu koca haritada başka yer mi yoktu yani? Belli ki Angola hükümeti, burada savaş mavaş kalmadı, Cabinda benim toprağımdır diyerek, kendini kanıtlama çabasına düşmüş. Gerçekten çok iyi düşünmüşler! Birisi de çıkıp, siz ne yapıyorsunuz dememiş. Aferin!

1 yorum:

Ian_Fraiser_Willis dedi ki...

bi zamanlar uludağ sözlüğe yazdığım charlie chaplin entrysi aklıma geldi.

demokratik kongolu efsane forvettir. adını "muz vuruşu" koyduğu şutlarıyla attığı leziz golleri ve ardından yaptığı peguen yürüyüşü dansıyla akıllarda yer etmiştir. şu aralar, ilerleyen yaşına rağmen demokratik kongo'da milli bir futbol ligi kurmak için uğraşmaktadır.

(bkz: forza demokratik kongo)

 
Meşale Kokusu