-->

17 Ocak 2010



Bir yayın ihalesini daha rekor bir meblağ ile geride bıraktık. Artık ortaya çıkan rakam azdır, çoktur diye tartışmak anlamsız. Malum her malın fiyatı piyasada belirlenir. Digiturk bana göre fiyat budur dedi ve ödemeye razı oldu. Demek ki ligimizin değeri buymuş.

Yalnız şimdilik göze pek batmayan önemli bir sıkıntı doğdu. Turkcell Süper Lig ile Bank Asya 1. Lig arasındaki uçurum inanılmaz açıldı. İhale sonucunda iki lig arasında oluşan yayın geliri farkı yaklaşık 8 kat. Tahmini rakamlarla önümüzdeki sezon Süper Lig'den düşen bir takım yaklaşık $15m gelir elde edecekken, 1 Lig'in şampiyonu bile $4-5m civarı bir parayla yetinecek.

Tercüme edersek, Süper Lig'e yükselen takımlar sudan çıkmış balığa dönecek ama 1. Lig'e düşenler otomatikman ligin ağabeyleri olacak. Mevcut şartlarda bile borç harç yüzünden düşmeyen takımlar, kadrolarını biraz korudukları anda otomatikman şampiyonluk adayı oluyorken, yeni sezonlarda asansör takım furyasının başlayacağını öngörmek çok da zor değil. Süper Lig'de elde ettiği geliri har vurup harman savurmayan her takımın, düştüğünün hemen ertesi sezon geri gelme ihtimali çok yüksek.

Önümüzdeki yarım sezon ve gelecek sezon 1. Lig ekipleri için çok kritik. Ondan sonra işin içine zengin Süper Lig'ciler girecek ve ezberler bozulacak. Bu yüzden transfer sezonu bitmeden iddialı hamlelerle karşılaşabiliriz. 2. devrede sürpriz takımları şampiyonluk yarışının içinde görürsek şaşırmamak lazım. Ne de olsa kaz gelecek yerden tavuk esirgenmezmiş. Şu an hiçbir yöneticinin üçün beşin hesabını yapacak pozisyonu kalmadı.

Bu arada TRT 1. Lig'in isim hakkını da aldı. Yani önümüzdeki sezondan itibaren Bank Asya isminin yerini TRT veya başka bir şirket alabilir. Gerçi bu kadar yatırım yaptıktan sonra Bank Asya, bırakmak istemeyecektir ama nihayet istikrara kavuşuyor sandığımız 1. Lig'in isim sponsorluğu yeniden el değiştirebilir.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu