-->

24 Ocak 2010


Malum bugün Derby della Madonnina yani Milano derbisi var. Günün anlam ve önemine uygun olarak, bu bloga da bir banner hediye eden bu derbi hakkında bir post girmek gerekir. San Siro'daki ilk maçta Milan kendi evinde 4-0'la hezimete uğramıştı. Bu akşam Giuseppe Meazza'da oynanacak maçta Favori yine Inter ama Milan'ın inanılmaz yükselişiyle beraber ortaya çıkan soru işaretleri de yok değil. Maçla ilgili şu kazanır, bu kazanır şeklinde bir analizim yok. Eğer Ronaldinho kahraman olacaksa Milan kazansın ama diğer her şartta gönlüm Inter'den yana.

Benim yazmak istediğim bu Giuseppe Meazza San Siro hadisesinin hikayesi. Açılışı 19 Eylül 1926'da yapılan stadın adı bugün resmi olarak Stadio Giuseppe Meazza olsa da ilk ismi San Siro. Milano'nun San Siro bölgesinde olmasından kaynaklı. 1947'ye kadar da Milan'ın malı. İki kulüp stadı bu tarihten sonra paylaşmaya başlıyor. İsim değişikliği ise 1980'de gerçekleşiyor. Bugün Milanlılar stada hala San Siro diye hitap ediyorlar.



Peki Giuseppe Meazza kimdir? Attığı 20 golle bugün hala Milano derbisinin en golcü futbolcusu olan Giuseppe Meazza birçoklarına göre gelmiş geçmiş en büyük İtalyan futbolcu. Küçüklüğünde Milan'da oynamak istemesine rağmen çok zayıf olduğu için geri çevriliyor. O da efsane olacağı Inter'in kapısını çalıyor. Inter'de 13 sezon boyunca 348 maçta 245 gol atıyor ve takımını 3 kez şampiyonluğa taşıyor. Inter'deki son sezonunda genellikle sakatlıklarla boğuşuyor ve sonraki sezon Milan'a geçiyor. Milan formasıyla çıktığı ilk Inter maçından önce soyunma odasında ağlasa da Milan'ın ikinci golünü atarak 2-2'lik beraberliği sağlıyor. Milan'dan sonra Juventus, Varese ve Atalanta'da da oynayıp 1946'da oyuncu-teknik direktör olarak Inter'e geri dönüyor ve o sezonda da 17 maçta oynayıp 2 gol kaydediyor. Milli takım kariyerinde ise 2 Dünya Kupası şampiyonluğu var. İtalya, Meazza önderliğinde kazandığı 1934 ve 1938 şampiyonluklarıyla, hala Dünya Kupası'nı üst üste iki defa kazanan tek Avrupa takımı konumunda. Giuseppe Meazza'nın teknik direktörlük kariyerinden en ilginç detay ise 48/49 sezonunda Beşiktaş'ı çalıştırmış olması.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu