-->

23 Şubat 2010


Galatasaray, en az stad kadar önemli bir işe girişti bugün. 5 bankanın konsorsiyumuyla yapılan 70 milyon Dolar'lık kredi anlaşması, Galatasaray'ın geleceğini kökten değiştirecek. Bundan sonra Meira'nın satışı gibi parasızlıktan yapılan çaresiz hamleleri görmeyeceğiz.

Biraz açalım. Bu anlaşmadan gelen para tamamen Sportif A.Ş. hisselerinin geri alımı için kullanılacak. Yani %36 oranında halka açık olan Galatasaray, şimdi halka kapanıyor. Peki halka açık olmak bu kadar kötü bir şey mi ki, Galatasaray yıllardır parasızlıktan kıvranıyor? Normalde değil, ancak halka açılma sırasında yüksek kazanç elde etmeye yönelik alınan bir karar, uzun vadede Galatasaray'ın tabiri caizse canına okudu.

Sarı Kırmızılılar, halka açılarken iki şirket kuruldu: Futbol A.Ş. ve Sportif A.Ş. Futbol A.Ş. bildiğimiz Galatasaray. Sportif A.Ş. ise tamamen paravan, hatta sanal, operasyonel hiçbir faaliyeti olmayan, sadece kulübün gelirlerinin toplandığı bir şirket. Mali yılın sonunda Galatasaray bütün giderlerini kulüpte bırakırken, gelirlerini Sportif A.Ş.'ye aktarıyor. Daha sonra burada toplanan paranın %36'sı temettü olarak halka dağıtılırken, %64'ü kulübe geri dönüyor. Yani pratikte şöyle bir durum ortaya çıkıyor:

Diyelim ki Galatasaray sene boyunca 100TL gelir elde ederken, 80TL de gider oluştu. 100TL Sportif'e aktarılıyor ve 36'sı halka dağıtıldıktan sonra 64TL kulübe geri dönüyor. Yani sonuç olarak kulüp aslında %36'lık kesintiyle beraber 12,8TL kar edecekken, 16TL zarar ediyor. Trajik!

Günü kurtaralım, hisseler yüksek fiyattan gitsin mantığıyla oluşturulan bu kar ortaklığı düzeni kulübü iflasın eşiğine getirmişti ki, sonunda dur diyebildiler. Galatasaray bu sistem yüzünden, halka açılırken ne kazandıysa aynen geri verdi. Üstüne de yıllar boyu gereksiz bir esaret yaşadı. Şu an Fenerbahçe ve Trabzonspor da aynı şekilde karını dağıtıyor ama halka açıklık oranları Galatasaray kadar yüksek olmadığı için bu boyutta bir zarar görmüyorlar, ancak Galatasaray stadını da yaptığı bu süreçte kendini bu düzenden kurtarırken, onlar devam ederlerse, ekonomik olarak sarı kırmızılı kulübün çok arkasında kalabilirler.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu