-->

24 Mart 2010


Avrupa’nın önde gelen 1. ve 2. ligleri (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Portekiz, Yunanistan) ,Turkcell Süper Lig ve Bank Asya’yı da içine alan toplam 16 ligin takımlarından en uzun yenilmezlik serisine sahip olan ilk üç takımı araştırdım. Araştırmaya başlamadan bir tahmin yaparsam kaçını tuttururum dedim kendi kendime. Sonunda baktım ki ancak birini tutturabildik. Doğru tahmin ettiğiniz takımlar olacaktır ama özellikle aralarından bir tanesine hepinizin bizim kadar şaşıracağınızı düşünüyorum.

Bu sıralamayı yaparken Avrupa Kupası maçları, hazırlık karşılaşmaları ve kendi ülkelerinde oynadıkları kupa mücadelelerini işin içine katmak adil bir karşılaştırma yapmamızı engelleyeceğinden sadece lig maçlarını kapsayan bir istatistik yaptım. Yakaladıkları uzun yenilmezlik serileri bu takımlardan birinin şampiyonluk yarışında rakipleriyle aralarındaki puan farkını kapatmalarını sağladığı gibi, diğerlerini de kendi liglerinde şampiyonluğun en önemli adayları konumuna getirdi.

Ranieri Dokunuşu
Listenin ilk sırasında İtalya Serie A’da sezona kötü başlangıç yaptıktan sonra toparlanan ve oynadığı son 19 maçta da yenilmeyen Roma var. Roma yönetimi, sezonun ilk iki maçındaki mağlubiyetlerinden sonra teknik kadroda değişikliğe gitmenin yararlı olacağını düşünerek Luciano Spaletti'yle yolların ayrılması kararını aldı. Yerine İtalyan futbolunu ve ligini çok iyi tanıyan Claudio Ranieri'nin getirilmesi başlangıçta her ne kadar sıkıntılar yaratsa da, ne kadar doğru bir karar olduğu zaman içinde ortaya çıktı. Sonuç olarak 28 Ekim 2009 tarihindeki Udinese maçında alınan 2-1'lik yenilgiden sonra ligde oynadığı 19 maçı da kaybetmemesi Roma’nın şampiyonluk yarışının son haftalarına girilirken hala iddiasının bulunabilmesinin önemli sebebi olarak gözüküyor. Ligde topladığı 56 puanın 45’ini bu 19 maçın 13’ünü kazanarak ve 6’sında berabere kalarak elde etmiş oldu. İtalya Serie A’da ki yenilmezlik rekorunun 58 maçla Milan'a ait olduğunu düşündüğümüzde 19 maç belki az gibi gözükebilir fakat Avrupa’nın İngiltere ve İspanya’dan sonra en iyi üçüncü ligi olarak kabul edilen liginde hiç de küçümsenmeyecek bir rakam olduğu aşikâr.

Bank Asya Mucizesi
Yazımın başında söylediğim sürpriz takımı açıklamanın sırası geldi. Sıralamanın iki numarasında 18 karşılaşmayla Bank Asya 1. Lig’de şampiyonluğun en büyük adayı Kardemir Karabükspor var. Sezon başında kurulan mütevazı kadroda pek de tanıdık isimler olmaması, rakiplerinin Süper Lig’de miadı dolan futbolcularla kadrolarını güçlendirmesi Karabükspor’un şampiyonluk yarışında göz ardı edilmesinin en önemli sebeplerinden biriydi. Yönetimin diğer doğru hamlesi yabancı transferindeki seçimleri oldu. Güney Afrika 2. ligi (Sahil Ligi) ekiplerinden FC Cape Town’da gol krallığı yaşamış Nijeryalı Emmanuel Emenike’nin kadroya katılması ve bu oyuncunun beklenenin üstünde bir performans gösterip adım adım gol krallığına ilerlemesi takımına yaptığı katkının en açık göstergesi durumunda. Türkiye’de Afrikalı oyuncular denildiği zaman akla gelen ilk isim olan İlhan Cavcav’ın bu oyuncuyu kadroya katmak istemesi fakat transferin yabancı kontenjanına takıldığı için gerçekleşmemesi söylentisi de var bu arada.
Karabükspor bu sezon 1. Lig’de oynadığı 27 maçta aldığı sadece 2 yenilgiyle Turkcell Süper Lig’i diğer takımlardan daha fazla hak ettiğini herkese kanıtladı. Bu hafta sonu oynadıkları Bucaspor maçını kazanarak yenilmezlik serisini 18 maça çıkaran Karabükspor ayrıca bu maçların 15’ini kazanarak 1. ligde alışık olmadığımız bir senaryoyla karşılaşmamızı sağladı. Bank Asya'da deplasmanda puan ya da puanlar alma zorluğunu bu ligin takipçileri gayet iyi bilir. Mücadele ağırlıklı sert futbol, kazanmaya değil de kaybetmemeye oynayan takımların çokluğu ve sahaların zeminlerinin futbol oynamaya müsait olmaması bu zorlukların başlıca nedenlerinden. Son 8 deplasman maçında alınan 6 galibiyet ve 2 beraberlik de göz ardı edilmemesi gereken başka bir başarının kanıtıdır. Bu sebeplerden dolaydır ki Kardemir Karabük’ün bu serisini azımsamak bu başarıyı gölgelemek olur. Büyük bir sürpriz yaşamazlarsa Karabük’e şimdiden gelecek sezon için Süper Lig’de başarılar diliyoruz.

Şampi... Rangers
Yenilmezlik serisi kategorisinin son sırasında Avrupa Kupalarında her ne kadar başarılı bir sezon geçirmemiş olsa da İskoçya Premier Ligi'ni domine eden Glasgow Rangers bulunuyor. Lig de oynadığı 28 maçın sadece birinde yenilen Rangers yaptığı son 16 lig mücadelesinde de mağlup olmayarak şampiyonluğun en önemli adayı haline geldi. İskoçya’da bu daldaki rekorun sahibi üst üste 68 maç yenilmeyen Celtic olduğunu düşünürsek çok da çekişmeli bir lig olmayan İskoçya Premier ligde 16 maçlık serinin çok da büyütülememesi gerektiği kanısındayım.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu