-->

23 Mart 2010


Bank Asya 1. Lig’de 27. haftanın sonu itibariyle 15 takım, teknik adam değişikliğine gitti. Toplamda 33 farklı teknik direktör görev şansı bulurken, dört tanesi ikişer takımın başına geçti.

Bank Asya 1. Lig’de son 7 haftaya girilirken 1. Ve 18. sıranın sahipleri artık hemen hemen belli. Diğer sıralar için ise kıyasıya mücadele devam ediyor. Son haftaya kadar süren bu rekabet ortamı ve takımların birbirlerinden bir türlü kopamamaları, Bank Asya 1. Lig hakkında hep övgüyle bahsedilmesinin ilk sebeplerindendir. Ancak işin aslını biraz irdeleyince kolayca anlaşılıyor ki bu rekabetçi yapının asıl sebebi bütün kulüplerin topyekün ortak olduğu plansızlık ortamı ve bu ortamın yarattığı fahiş yönetimsel hatalar. Plansızlığın kendini en açık belli ettiği konu ise teknik direktör seçimleri. Daha 3. haftada Giresunspor teknik direktörü Yüksel Yeşilova’nın kovulmasıyla açılan kıyım sezonunun sonucunda daha sezonun bitmesine yedi hafta varken 15 takım, teknik direktörünü değiştirdi. Bu takımlardan dört tanesi, Karşıyaka, Çaykur Rizespor, Orduspor ve Kocaelispor ise ikinci teknik direktörleriyle de yollarını ayırarak üçleme yaptılar. Sonuç olarak Bank Asya 1. Lig’de bu haftaya kadar 33 farklı teknik adam görev yaptı. Neredeyse takım sayısının iki katı. Görünen o ki kulüp yönetimleri yarattıkları bu inanılmaz istihdam fırsatıyla bacasız endüstri benzetmesini turizmin elinden almak niyetindeler.

Karabük, Kartal ve Dardanel İstikrarlı
Teknik direktör değiştirmeyen üç takımdan birisi tahmin edilebileceği gibi lider Kardemir Karabükspor. Sezona Yücel İldiz’le başlayan Karadeniz ekibi, ilk haftalarda istenilen performansı gösteremese de zaman geçtikçe parmak ısırtan bir form grafiği yakaladı. Emin adımlarla Turkcell Süper Lig’e yürüyen Karabükspor tam 18 haftadır yenilmiyor. Teknik direktörlerine güvenen diğer iki kulüpte ise istikrar aynı sonucu vermedi. 27. Hafta sonunda 10. sırada bulunan Kartalspor, politikasını ne aşağıya ne de yukarıya olarak belirlemiş bir kulüp. Yıllardır tüm enerjilerini, ilk yarı olabildiğince çok puan toplayıp ikinci yarıyı ağrısız sızısız geçirmek için kullanıyorlar. Her sezona şampiyonluk hedefiyle başlamayan nadir kulüplerden birisiler. Zaten bu sebeple, Kartalspor'dan kovulmak hayli zor bir iş. Çanakkale Dardanelspor’da ise ahde vefa durumu söz konusu. Küme düşseler bile Mustafa Meteertem’in işini kaybetmesi zayıf bir ihtimal. 1994 senesinden beri camianın içinde olan bir isim. Dardanelspor bünyesinde, genç takım antrenörlüğünden, geçtiğimiz sezon takımı 1. Lig’e çıkartan hoca olmaya kadar uzanan bir kariyeri var. Bundan sonra da Mustafa hoca bırakmadıkça yollar zor ayrılır.

7’si İstifa Etti
Gerçekleşen on dokuz görev değişikliğinin yedisi istifa yoluyla oldu. Mehmet Şansal, Ekrem Al, Fuat Yaman, Kemal Kılıç, Bünyamin Süral, Serhat Güller ve Turhan Özyazanlar kötü gidişe dur diyemedikleri sebebiyle istifa eden teknik direktörler oldular. Ekrem Al, hem Adanaspor’dan hem de Orduspor’dan istifa etti. Son düşen habere göre, daha önce Altay'dan istifa eden Fuat Yaman da bugün aynı sezondaki ikinci istifasını vermiş ve Konyaspor'dan ayrılmış.

Giresunspor’a Değişiklik Yaradı
Teknik direktörlerin maç başına kazandırdıkları puanlar karşılaştırıldığında, değişikliğin en çok yaradığı takım olarak Giresunspor göze çarpıyor. Yüksel Yeşilova ve Levent Eriş dönemleri arasında maç başına 1.33’lük puan farkı var. Giresunspor’un ardından ise 0.94 puanlık artış sağlayan Orduspor geliyor. Bu yükselişi sağlayan Ekrem Al’ın görevinden alınması ve yerine getirilen Ahmet Akcan’la birlikte 0.14 puanlık bir gerileme yaşanması ise oldukça ilginç bir detay. Aynı şekilde takımını yükselişe geçirmesine rağmen görevine son verilen bir diğer isim ise Karşıyaka’da 13. ve 22. haftalar arasında görev alan Ümit Turmuş. Aynı Orduspor’da olduğu gibi Karşıyaka’da da 2. değişikliğin etkisi olumsuz oldu. Çaykur Rizespor’da ise yapılan iki görev değişimi birden puan ortalamasında düşüşle sonuçlandı. Maç başına 1.5 puan ortalama tutturan Oktay Çevik’in yerine gelen Mehmet Şansal 1, onun ardından görev alan Ümit Kayıhan ise 0.71 puan ortalamalarına ulaşabildiler.

Toplamda takımların yaptığı on dokuz görev değişikliğinin on ikisi puan ortalamasının artışıyla sonuçlanırken, yedisi sorunlara çare olamadı. Teknik direktör değişikliğinin ardından özellikle ilk haftalarda beklenmedik puanlar kazandıkları gerçeği göz önünde bulundurulursa, ortaya çıkan %63’lük genel başarı yüzdesinin çok düşük kaldığı iddia edilebilir.

En Başarılısı İldiz
Görev aldığı haftalar içinde en yüksek puan ortalamasını tutturan teknik adam doğal olarak Karabükspor’un hocası Yücel İldiz. İldiz’in ortalaması maç başına 2.33 puan. Ardından 2 puanla Bucaspor’un hocası Özcan Kızıltan ve 1.91 puanla Konyaspor’un 22. haftada görevine son verilen teknik direktörü Hüsnü Özkara geliyorlar. En düşük ortalamaya sahip teknik adam ise görev şansı bulabildiği üç maçta ortalama 0.33 puan alabilen Yüksel Yeşilova. En az beş maç şans verilen teknik adamlar arasından ise 0.40’ar ortalama ile Fuat Yaman ve Coşkun Demirbakan en düşük ortalamaya sahip olanlar.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu