-->

9 Ocak 2010



Galatasaray camiasının içinde senelerdir gündem olan bir konudur lisecilik. Galatasaray Lisesi mezunları, hem kulübün kökenini oluşturmaları, hem de üyelik ücretlerinin diğer kişilere göre çok daha düşük olması sebebiyle kulüp içerisinde zamanla önemli bir ağırlığa erişmişler.

Böylece ortaya hem sayıca fazla, hem de lobi olarak kuvvetli bir grup çıkmış. Doğal olarak, kulüple ilgili bir çok konuda en önemli söz hakkı onların ellerinde. Ancak, en önemli konu tabii ki başkanlık seçimi. Zira liseliler her zaman için kulübü, bir Galatasaray Lisesi mezununun yönetmesini ister.

Bu istek, camianın geri kalanından sıkça tepki çekmiş ve liseliler şovenist bir tutum sergilemekle suçlanmıştır. Burada liseliler doğru yapıyor veya yanlış yapıyor gibi bir iddiada bulunmayacağım ama şahsen onlara hak vermek zorundayım.

Ben de yüzyıldan fazla mazisi ve geleneği olan benzer bir lisenin mezunuyum. Bu tarz liselerin hepsinde durum budur. Gerek okurken, gerek mezun olduktan sonra her konuda, her zaman birbirini savunur ve kollarsın. Üniversite dört yıllık bir zorunlu eğitim halini alır. Çünkü bundan sonra hiçbir üniversitenin, senin lisenin yerini alamayacağına, sana bilgiden başka hiçbir şey veremeyeceğine inanırsın.

Bugün, bir Galatasaray Lisesi mezununun karşısına X lisesinden çıkma, Boğaziçi mezunu, Harvard masterlı birini ve Galatasaray Lisesi'nden sonra öğrenim hayatını kesmiş, üniversite okumamış birini koyun. Çok spesifik konular dışında kendinden olanı seçecektir. Onunla aynı ortamı solumamış olanın, vizyonunun, doluluğun ve sosyal özelliklerinin Galatasaray Lisesi mezunundan daha üst seviyede olacağına ihtimal bile vermez.

Bu yüzden ne olursa olsun, yüz sene de geçse liseliler, her zaman Galatasaray'ı kendilerinden olan birinin yönetmesini isteyecektir. Bu durum hoşunuza gidebilir veya gitmeyebilir ama maalesef değiştirilemez. Her zaman diğerlerine karşı bir önyargıları, acabaları olacaktır. Onlar için Galatasaray Lisesi mezunu olmayan birinin, kulübü kendilerinden daha iyi yönetebilme ihtimali bulunmamaktadır.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu