-->

13 Mayıs 2009

Bakmayın armasındaki kocaman İZMİR yazısına. Altay, İstanbul kulübüdür aslında. Hizmet ettiği, fayda sağladığı şehir İstanbul'dur.

Heryerde olduğu gibi İzmir'de de haybeden, laf olsun diye konuşan insan çoktur. Bu tarz insanların da en sevdiği geyiklerden biri, neden İzmir'in Süper Lig'de takımı olmadığı lakırdısıdır. Sanki kendileri bu durumu değiştirmek için büyük çabalar içindeymiş gibi tartışırlar dururlar. Peki bir İzmir takımı lige çıktığında ne yaparlar? O sezon bir kerecik maça giderler. Tuttukları İstanbul takımının, lige çıkan İzmir takımıyla maçı olduğu hafta. Yani, aslında amaç babadan oğula genetik bir hastalık gibi geçen, İstanbul takımı tutma sendromunu bir nebze olsun meşru kılmaktır. Hayatlarında bir kez olsun o takımların stadlarını bile görmemiş insanlar, biricik takımlarının ayaklarına gelme arzusuna yüzer yıllık İzmir kulüplerini alet ederler.

Peki bu arzuları bugüne kadar en kolay nasıl gerçekleşti? Tabii ki Altay sayesinde. Kitlelere hitap etmediği için belediye kulüplerine içerlenenler, toplamda 3000-4000 civarı bir grubu alakadar etmekten öteye gidemeyen Altay'ı desteklediler durdular. Bu sayede o çok sevdikleri İstanbul takımları, İzmir'de iç saha maçı gibi maçlar oynadı. Stadların %75'i misafir takıma ayrıldı. Bu ortamın hazırlanması için de her sene sanayiciler, iş adamları ve belediyeler, Altay'a milyarlarca lira para aktardı. İzmir halkının parası sürekli olarak İstanbul kulüplerinin turne masraflarına harcandı. Ve Altay yine Süper Lig'in kapısında. 15 Mayıs'ta Ankara'da play off oynayacak dört takımdan birisi. Eğer iki maç daha kazanırsa önümüzdeki sene Süper Lig'e yükselecek. Herkes birbirine müjdeli haberi vermeye başlayacak. Bir İzmir takımı yeniden birinci ligde denecek. Peki bunun romantik bir tatminden başka İzmir'e ne faydası olacak? Koca bir HİÇ.

12 Mayıs 2009

34 maçlık maraton sona erdi ve sıralamalar belli oldu. Manisaspor ve Diyarbakırspor ilk iki sıraya yerleşerek Turkcell Süper Lig'e direk yükselen takımlar oldu. Sakaryaspor, Güngören ve Malatyaspor ise lige veda ettiler. Karşıyaka, Boluspor, Kasımpaşa ve Altay ise oynayacakları playoff müsabakaları sonucunda süper lig için son bileti kapmaya çalışacak.

Bu sene ligde çok büyük sürprizler yaşandı diyemeyiz. Rize'nin ilk 6 dışında kalması ve Sakarya'nın küme düşmesi beklenmeyen sonuçlar arasında gösterilebilir. 20 trilyonluk bütçesiyle Rizespor sezon başında ilk ikiye göz kırpan takımlar arasındaydı. Tecrübeli Serdar Samatyalı'nın önderlik ettiği kadro bir türlü istediği sonuçları alamadı. Sakaryaspor'un düşüşü ise eninde sonunda gerçekleşecek bir durumdu. Bir kaç sezondur ağır borç yüküne rağmen yüksek maliyetli transferlere devam eden kulüp, bu sezon kaçınılmaz sonla yüz yüze geldi. Camiaya 2. kategoride başarılar diliyorum. Doğru yönlendirilirse kısa sürede tekrar üst liglere doğru çıkışa geçebilecek bir potansiyele sahipler şehir olarak.

Gelelim ekstra playoff maçlarına. Bu konuya federasyonun basiretsizliğine değinmeden geçmemek lazım. T.F.F. maçların oynanması için seçebileceği en kötü stadı seçti. 15-17 Mayıs tarihlerinde oynanacak maçlar için Ankara Yenikent ASAŞ Stadyumu tahsis edildi. Bu haftasonu playoffa katılacak takımların taraftarlarının haricinde, Beşiktaş, Göztepe, Eskişehirspor ve Bursaspor taraftarları da Ankara'da olacak. Ayrıca bir de Cumhuriyet mitingi var. Güvenlik açısından bir zaafiyet yaşanacağını öngörmek çok da zor değil. Ulaşımı zulümpiyat stadından bile zor olan, bir ovanın ortasında konuşlandırılmış ASAŞ'ın etrafında bir meydan muharebesi çıkma olasılığı da oldukça fazla.

Maçların sonuçları için ise bir tahmin yapmak oldukça zor. Her takımın avantajları ve dezavantajları var. Bu maçları normal birer lig maçı gibi değerlendirmek imkansız. Daha çok inanan ve mücadele eden takım üst lige çıkacaktır. Kadro kalitesi olarak Kasımpaşa ve Altay öne çıkarken, Boluspor da form düzeyiyle dikkat çekiyor. Karşıyaka'nın ise yine en büyük kozu taraftarı olacak. 14 senedir süper lige ilk defa bu kadar yaklaşan camia bu fırsatı tepmek istemeyecektir. İlk maçlar Boluspor - Karşıyaka ve Altay - Kasımpaşa şeklinde. Kişisel fikrim Boluspor - Karşıyaka maçının galibinin finali de kazanacağı yönünde.

Federasyonun seyir zevkini düşürmek için elinden geleni yapmasına rağmen karnaval havasında geçecek üç maçın sonunda hakedenin çıkmasını umuyorum. Hakem hataları veya şaibe söylentilerinin gölge düşürmeyeceği, futbolun kazanacağı, adil bir mücadele dileğiyle...

 
Meşale Kokusu