-->

15 Şubat 2010


Bugün düşen habere bakılırsa, İngilizler (FA) Şampiyonlar Ligi'ne katılacak 4. takımın belirlenmesi için ligi 4. 5. 6. ve 7. sırada bitiren takımların katılacağı bir play off sistemini uygulamayı düşünüyorlarmış. Doğal olarak büyük başlar itiraz ederken, diğerleri destek vermiş.

Konu hakkındaki hislerimi anlatmak için çok uygun bir İngilizce kelime var. O yüzden kendilerine anadillerinde hitap etmek istiyorum. Bullshit! Basketbol tarzı, sonunda şampiyonluk olanlar dışındaki bütün play off sistemleri bana göre büyük saçmalık. 20 tane takıma, koca sezon boyunca 38'er tane maç yaptıracaksın, ortaya bir sıralama çıkacak ve sanki bu tam olmadı, siz biraz daha maç yapın, öyle karar verelim diyeceksin. Saçma da değil, aptalca. Alkmaar'ın ligde 2. olup da UEFA'ya gitmek zorunda kaldığı örnek hala çok yeni.

Bizim de oldukça aşina olduğumuz bir sistem aslında. Malum üst liglere yükselecek takımları belirlerken kullanıyoruz ve ortaya saçma sapan bir tablo çıkıyor. Örneğin play off sisteminin kullanıldığı 4 sezonda 1. Lig'de 3. olan hiçbir takım Süper Lig'e yükselemedi. 60'ın üstünde puan alan takımlar da dahil. Bu durumda, lige direkt çıkma şansını ucu ucuna kaçırmanın yarattığı psikolojik çöküntünün büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Yani play off'a en üst sıradan giren takım o güne kadarki emeğinin yok sayılması yetmezmiş gibi bir de psikolojik baskıyla uğraşıyor. Neresinden tutsan elinde kalan, sadece televizyon kanalları gibi, fazladan maç oynanması sayesinde ortaya çıkan gelirden pay sahibi olanların çıkarları için ayakta tutulan ve rekabeti arttırıyor maskesiyle önümüze sunulan bir sistem.

İngilizler akıllı insanlardır. Kolay kolay yanlış karar almazlar. Bir bildikleri vardır hep. Bu sistemi uygulayacaklarsa da bir sebebi vardır diyeceğim ama bu sefer cidden yok. Bu yüzden düşünürler, taşınırlar, vazgeçerler diyorum. Premier Lig'e yakışmayacak iş yapmazlar.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu