-->

18 Şubat 2010


Avrupa mücadelelerinden önce beş büyük ligden, hatta diğer ortancalardan bile, bizim bir takımımız eşleştiğinde otomatikman rakibi favori gösterme huyundan bir türlü vazgeçemiyoruz. Teknik, taktik, form durumu gibi kıyaslardan bahsetmiyorum. İki takımın isimleri yan yana kağıda yazıldığında, istemsiz olarak yuvarlak içine alınanın direkt Avrupalı takım olmasından bahsediyorum.

Atletico Madrid için bunun yapılmasını kabul edebilirim. Hem kulüp olarak uluslararası gelenekleri var, hem de bireysel olarak bu arenada tecrübeli ayaklara sahipler. Ancak, Lille - Fenerbahçe eşleşmesinde, Gervinho ve Hazard çok acayip adamlar tezinden başka bir şey sunmadan Lille kesin favori diyenleri anlamakta güçlük çekiyorum. Lille bugüne kadar 20 Şampiyonlar Ligi, 24 de UEFA mücadelesine çıkmış. Fenerbahçe ise 67 Şampiyonlar Ligi, 54 UEFA. Toplamda 44'e 121. Yani Fenerbahçe kulüp olarak Lille'in neredeyse üç katı Avrupa tecrübesine sahip. Şimdi kim daha Avrupalı diye sormak lazım değil mi?

Bir de bu akşam kadroda bulunacak futbolcuların bireysel istatistiklerine bakalım:

Landreau (54), Butelle (8), Béria (9), Chedjou (7), Debuchy (26), Vandam (5), Emerson (8), Rami (9), Balmont (9), Cabaye (25), Dumont (25), Mavuba (26), Obraniak (9), Gervinho (10), Aubameyang (6), Frau (30), Touré (3)

Volkan Demirel (42), Volkan Babacan (1), Bekir (2), Lugano (35), Gökhan Gönül (25), Bilica (10), Vederson (17), Önder (32), Deniz (30), Selçuk (32), Andre Santos (9), Mehmet Topuz (16), Özer (5), Emre (85), Cristian (9), Alex (52), Semih (29), Güiza (20)

Parantez içindeki rakamlar, futbolcuların bugüne kadar oynadığı Avrupa maçları. Lille'in en tecrübeli ismi olarak şimdiye kadar 54 maça çıkan kalecileri Landreau göze çarpıyor. Onun haricinde 30 maça çıkan bir tek Frau var. Debuchy, Cabaye, Dumont ve Mavuba ise 20'nin üzerinde maça çıkanlar. Gervinho'nun da içinde bulunduğu geri kalan grup ise 10 ve altında maça çıkmış.

Fenerbahçe'de ise en tecrübeli isim 85 maçla Emre Belözoğlu. Ardından 52 maçla Alex ve 42 maçla Volkan geliyorlar. 30'un üstünde 4, 20'nin üstünde ise 2 isim var. 10'dan az maça çıkan futbolcu sayısı ise sadece 5. Lille'in yarısı kadar yani.

Özetlemek gerekirse, Fenerbahçe'nin tecrübe olarak Lille'den fersah fersah ötede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Avrupa arenasında da tecrübenin ne kadar önemli olduğunu, yıllarca ilk turlarda elene elene yakinen öğrenmiş bir ulus olarak, Lille'in bu eşleşmenin favorisi olduğunu iddia edersek kendimizle çelişkiyi düşmüş oluruz. Artık bir gerçeği idrak etmemiz gerekiyor. Bizim takımlarımız da Avrupa mücadelelerinde favori olacak konuma geldiler. Mütevazı olmanın lüzumu yok. Senelerce olduk da ne oldu. Vurdular ensemize, geçtiler turları.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu