-->

15 Şubat 2010


Süper Lig'de olmayan bir takımın taraftarı olmak, bu ligi izlemeye değişik bir boyut kazandırıyor. Avrupa liglerini izlemeye benzetenler olabilir ama daha da farklı aslında. Sonuçta o liglerde de bir veya daha fazla takıma sempati duyuyor ve düzenli olarak destekliyoruz. Ben mesela Inter, Manchester United ve Barcelona her sene şampiyon olsun isterim. Plaselerim vardır tabii ki ama öyle babadan Celta Vigo'luyuz, keşke onlar şampiyon olsa tarzı romantik beklentilerim pek yoktur. Türkiye'de şampiyonlukla, kupalarla hiç ilgisi olmayan bir takımı tutmanın sonucu olarak avuntuyu uzaklarda arama hali olarak yorumlamak lazım sanırım.

Süper Lig'e döndüğümüzde ise vaziyet bir hayli değişiyor. Takip ettiğim veya bir şekilde haberdar olduğum ligler arasında sempati bile duyduğum takım olmayan yegane lig. Hal böyle olunca kimin şampiyon olmasını isterim sorusunun cevabı zaman içerisinde ister istemez mantığa dayalı, dolaylı olarak da pragmatik bir düzleme oturuyor. Büyük resimi görmek adına da en faydalı yöntem olduğunu iddia edebilirim. Çünkü sorgulanan hadise hangi takımın şampiyonluğunun Türk futboluna katkısının daha fazla olacağı.

Örneğin geçen sene Sivasspor'un şampiyon olmasını çok istemiştim. Çarpık düzeni temelden sarsmak için iyi bir fırsattı. En azından diğer takımların da cesaretlenmesine, bak demek ki olabiliyormuş diye düşünmesine yol açacaktı. Şimdi ise yok abi olmuyor işte, ne kasacağız havası geri gelmiş durumda.

Peki, yine maksimum üç takımın şampiyonluk şansının olduğunu varsayabileceğimiz bu sezonda kimin şampiyon olmasını isterim? Bir kere Beşiktaş'ı kafadan elerim. Geçen sene şampiyon oldular, 10 sene geriye gittiler. Şu ortamda kendilerine bile hayırları yok. Bilakis mevcut yönetimden kurtulmalarını hızlandırmak adına mümkün olan en alt sırada ligi bitirmelerini temenni ederim.

Gelelim diğer ikisine, Fenerbahçe ve Galatasaray'a. Şu an mevcut sistemi daha oturaklı olan, ileriye dönük mantıklı hamleler yapan ve aynı şekilde devam etmesini dilediğim takım kesinlikle Galatasaray. Rijkaard'ın başarılı olmasını, güven oyu almasını ve çomak sokulmadan daha uzun süre bu topraklarda bulunmasını çok isterim. Yapacaklarıyla, örnek olma şansını ıskalatmamak lazım.

Peki Fenerbahçe? Bir kere Fenerbahçe'nin bu sene ligi nerede bitireceğinin, önümüzdeki seneye olumlu anlamda hiçbir katkısı olmayacak. Sezonları birbirinden bağımsız değerlendiren bir anlayışa sahipler. Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayıp da hocayı kovmak bunun en çarpıcı örneği. Yani bu sene şampiyon olduk, seneye de şunları şunları yapıp eksiklerimizi kapatalım, üzerine koyalımdan ziyade, dün dündü, bugün bugün mantığıyla sansasyona yönelik transferler yapıp maceraya sıfırdan başlayacaklarını görür gibiyim. Ayrıca Fenerbahçe'de değişmesinin faydalı olacağını düşündüğüm şeyler var ve bu değişimin, günlük başarılar devam ettiği sürece gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Örneğin Daum nedir yahu? Christoph Paul Daum'un bu ülkeye verebileceği herhangi bir şey, futbolumuzun gelişimine faydalı olacak bir potansiyeli var mıdır? Daum'un çalıştırdığı bir takımın Avrupa'da kupa falan alabileceğini aklınız hayaliniz alıyor mu?

Esas değişmesi gereken ise Daum'u alıp getiren, Avrupa'ya sırtını dönen zihniyet. Aziz Yıldırım şüphesiz ki değer yaratmak konusunda, ülkenin en başarılı spor yöneticilerinden. Ancak, Ataşehir'deki salon da tamamlanınca misyonunu tamamlayacağını düşünüyorum. Fenerbahçe'nin temelini müthiş bir şekilde sağlamlaştırdı ama bundan sonraki mesele bu değeri yönetebilmek. İşte Aziz Yıldırım'ın tökezlediği nokta da burası. Futboldan pek anlamamasının da büyük etkisi var tabii. Fenerbahçe'nin yola futbolu iyi bilen bir başkan ve ekiple yola devam etmesi lazım. Bu sene şampiyon oldukları taktirde bu değişimlerden hiçbirinin yaşanmayacağı aşikar. Yani benim bakış açımla Fenerbahçe'nin de şampiyon olması için bir sebep yok.

Toparlarsak, mevcut konjonktürde benim kafama yatan, şampiyonluğunu destekleyebileceğim yegane takım olarak Galatasaray öne çıkıyor. Diğerlerinin muhtemel başarılarının uzun vadede hem kendilerine hem de ülke futboluna zarar vereceğini düşünüyorum. Galatasaray'ın ise hem kendi içinde istikrarı sağlamak adına bu şampiyonluğa ihtiyacı var, hem de bu istikrar sayesinde diğerlerini de yukarıya çekebilecek potansiyeli var. Yani kendi pragmatik dünyamdan yaptığım çıkarım şudur: Umarım bu sene şampiyon Galatasaray olur.

0 yorum:

 
Meşale Kokusu